„Nu numai că animalele sunt ținute în condiții improprii, dar sunt și ucise fără asomare. Animalelor li se taie gâtul, acestea rămânând în viață și conștiente încă aproximativ 10 minute, timp în care le sunt tăiate picioarele și li se pompează aer sub piele”, arată Veronica Tulpan, Director Programe al VIER PFOTEN România. De aceea, organizațiile pentru protecția animalelor fac un apel public prin care îi roagă pe români să nu asiste la astfel de scene pe care le consideră barbare, animalele fiind omorâte în fața celor care le cumpără.
VIER PFOTEN a filmat cum sunt sacrificați mieii în singura piață autorizată din București. Din video reiese cum sunt chinuite animalele care sunt sacrificate. „Aceste informații sunt șocante, știind că este ilegal și că există dotări specifice menite să elimine această imensă suferință a animalelor sacrificate”, a adăugat Veronica Tulpan.
Mieii ar trebui sacrificați în piețe dotate cu abatoare ce au echipament de asomare și personal calificat, potrivit directivelor asumate de România. În aceste piețe cumpărătorii își pot alege care miel va fi sacrificat pe loc.
Reprezentanții VIER PFOTEN arată că mieii sunt transportați din mediul rural la orașe în condiții neadecvate, iar păstrarea lor are loc în condiții care nu respectă igiena în cadrul piețelor. În plus, animalele sunt ucise în câmpul vizual al altor animale.
„VIER PFOTEN face apel la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinară și pentru Siguranta Alimentelor să ia măsurile care se impun legate de sacrificarea mieilor de Paște, fără asomare și în condiții improprii”, arată Veronica Tulpan.
Cu toate că multe piețe au fost închise în urma controalelor pentru că nu corespundeau normelor legale în vigoare, unii producători au improvizat abatoare ilegale în curțile caselor din preajma acelor piețe închise, susțin reprezentanții organizațiilor pentru protecția animalelor.
Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă consumatorilor să își cumpere carnea de miel numai din spații autorizate și precizează și cum ar trebui să fie aceasta păstrată și ambalată de comercianți.
În ceea ce privește sacrificarea mieilor sau iezilor, cu excepția celor sacrificați pentru consum în gospodărie, legislația actuală prevede ca procesul să aibă loc numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente și facilități speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunăstării animalelor, sau în centre de tăiere temporare care vor fi autorizate să funcționeze pe o perioadă determinată, sub controlul medicului veterinar repartizat.